Njut av natursköna Istrien med tryffel, olivolja och vin

Följ med på vår resa till Kroatiens magiska landsdel Istrien, som är en blandning av Italiens Toscana och Frankrikes Provence. Här får vi uppleva den istriska kulturens rikedom, och dess vackra arv som kan beskådas överallt på denna magiska halvö som får sitt starkaste uttryck i den pittoreska lilla fiskebyn Rovinj, vackert belägen på en liten halvö på en kulle ut i Adriatiska havet. Här njuter vi av smaragdgrönt vatten, vacker utsikt och lokala läckerheter.

Programförslag:
Motovun - Känd för sin konstnärskoloni, och den lilla byn liksom balanserar på en bergstopp och utsikten över det omgivande landskapet och Motovunskogen med Istriens värdefulla tryffel är imponerande!

Limski kanal - Limskikanalen är ett riktigt naturreservat med sin orörda medelhavsvegetation och rika sjöliv. Under en halvdagstur får vi se Kroatien från sjösidan och uppleva kanalen. 

Tryffel - Vi beger oss in i landet till hjärtat av Istrien, där det finns gott om tryffel. Här besöker vi en familj som arbetar med att odla och "jaga" tryffel. De berättar för oss om denna speciella delikatess och om jakten. Vi får smaka på tryffeln under lunchen då det serveras korv, olivolja, ost och andra delikatesser med tryffel i.

Pula Istriens största stad där Kroatiens romerska arv är som mest imponerande. Pulas mest kända byggnad är den romerska amfiteatern. Den byggdes under Kejsar Augustus tid och stod färdig år 70 e. Kr. och användes då för gladiatorspel. I dag ges här konserter på sommaren. Här finns många intressanta sevärdheter, vi promenerar förbi smala gränder och hamnar till slut vid huvudgatan Giardini som kantas av breda trottoarer och mängder av kaféer.

Prosciutto och vin - Ett besök hos en familj i en liten by omgiven av vinodlingar och olivlundar står också på programmet. De har specialiserat sig på lufttorkad skinka Prosciutto som vi njuter av tillsammans med deras egna oliver, vin och en kroatisk specialité Fritule - en enkel men gourmetliknande lunch!

Naturligtvis hinner vi också med ett besök hos en vinproducent där vi får veta allt om hur man producerar vin i Kroatien inklusive provsmakning!

Olivolja - Vi besöker även en olivoljeproducent som fått många utmärkelser för sin fina olja. Bland annat finns han med i olivoljornas motsvarighet till Michelinguiden. Här får vi se hur oliver pressas till olja innan vi har en olivoljeprovning.

Resans längd: 5–7 dagar

IMG_0764

Tryffeldelikatesser

IMG_0081

Olivoljeprovning

 

IMG_0762

Tryffel

IMG_0755

Med lokalguide i Motovun